SURDEJSBRØD

Surdejsbrød - low FODMAP opskrift

Dette surdejsbrød er et godt alternativ til rugbrød. Det smager rigtig godt, men man skal væbne sig med tålmodighed, for smagen er afhængig af, at man virkelig tilllader brødet at gå igennem alle processer. Brødet skal tilberedes over to dage, så det kan være en god idé at gøre det til et weekend-projekt.

Opskriften kræver også, at man har lavet en portion surdej. Hvis man opbevarer surdejen i køleskabet, skal man huske at tage den ud et par timer før den skal bruges, så den lige når at blive vækket til live. Hvis man ikke har haft tid til at lave en surdej, kan man godt røre den sammen på dagen, men det skal ske mindst 6 timer før den skal bruges.

Ingredienser:

  • 3 dl. surdej
  • 5 dl. vand
  • 1 dl. laktosefri yoghurt
  • 200 gr. mel (jeg brugte fuldkornsmajsmel, fuldkornsrismel, boghvedemel og glutenfri havremel)
  • 2,5 spsk. Fiber Husk
  • 3 spsk. smagsneutral olie
  • 1 spsk. eddike (kan erstattes med citronsaft)
  • 3,5 tsk. salt
  • 1 dl. rød quinoa
  • 1,5 dl. hirseflager
  • 1 dl. risflager
  • 1 dl. grove glutenfri havregryn
  • 1 dl. hasselnødder
  • 1 dl. usaltede peanuts
  • 1. dl. usaltede macadamianødder

Fremgangsmåde:

Dag 1:

Bland 3 dl. surdej sammen med 3 dl. vand og de 200 gr. mel i en skål. Lad skåle stå fremme med et rent klæde over til næste dag, og minimum 7 timer. Denne proces kaldes at lave en fordej.

Dag 2:

Start dagen med at tage 3 dl. af fordejen fra. Hvis der er mere surdej tilbage, skal du bare blande de 3 dl. fordej med resten af surdejen. Denne blanding bliver din nye surdej, og skal blot opbevares som du plejer, i enten køleskab eller på køkkenbordet.

Den resterende del af fordejen, skal blandes med 2 dl. vand og 1 dl. laktosefri yoghurt. Tilsæt 2,5 spsk. Husk Fibre, og lad blandingen stå et par minutter, mens du blander resten af ingredienserne.

Sæt 1 dl. quinoa til at koge som anvist på pakken. Hak hasselnødder, peanuts og macadamianødder groft. Bland nødderne med hirseflager, risflager og glutenfri havregryn. Tilsæt salt.

Tilsæt nu 1 spsk. eddike og 3 spsk. samgsneutral olie i den våde blanding og rør det godt sammen.

Bland nu de våde og de tørre ingredienser sammen. Konsistensen ligner en rugbrødsdej, eller en våd grød, hvis man ikke lige er bekendt med, hvordan en rugbrødsdej ser ud.

Hæld dejen i en smurt rugbrødsform. Dejen skal hvile i formen på køkkenbordet i minimum 7 timer. Jeg lod min stå natten over med et rent klæde.

Brødet skal sættes i en kold ovn og bages på 200° (ikke varmluft) i ca. 1 time, måske lidt længere, afhængig af ovnen. Man kan eventuelt pensle brødet med lidt æg og strø hirseflager over toppen til pynt inden brødet bages.

Lad brødet køle helt af i formen inden det skæres. Brødet bør opbevares i køleskab og man kan med fordel lige riste skiverne, inden spisning.


PRØV OGSÅ
SPELTBOLLER MED KARTOFLER
FLÆSKESTEGSSANDWICH
RABARBERTÆRTE MED CRUMBLE
ØRRED MED SALVIE OG CITRON