VANILJEKRANSE

vaniljekranse FODMAP

Vaniljestænger er noget af det allerbedste, når julen nærmer sig, og mørket og kulden sætter ind. Så er der ikke noget bedre, end en varm kop the og et par lækre vaniljekranse.

Jeg har lavet mine med sigtet speltmel, der er tilladt i en FODMAP-diæt. Jeg har også brugt mandelmel, så opskriften er derudover helt klassisk. Man skal være opmærksom på, at mandler indeholder oligo, og derfor kun skal indtages i begrænsede mængder. Man må indtage 24 gr. per portion. I denne opskrift brugte jeg 100 gr., og fik 52 vaniljekranse. Der er derfor ca. 2 gr. mandelmel i hver vaniljekrans, så man kan sagtens snuppe et par stykker til en god kop the.

Ingredienser:

  • 2 vaniljestænger – helst økologiske
  • 150 gr. sukker
  • 200 gr. laktosefri blødt smør – men rigtig smør
  • 1 æg
  • 230 gr. sigtet speltmel, økologisk
  • 100 gr. mandelmel

Fremgangsmåde:

Tag smørret ud af køleskabet, og lad det få stuetemperatur.

Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud. Bland vaniljekornene med noget af sukkeret, for at skille dem ad.

Bland smør, sukker, vanilje, mandelmel og speltmel i en skål.

Når det er blandet godt sammen, tilsætter du ægget. Det skal have en lind konsistens, der er nogenlunde nem at få igennem en tyl, men det skal ikke være flydende – det er vigtigt, at det holder formen. Nogle gange har jeg tilsat et æg mere, men det er noget, man lige må vurdere.

Tænd ovnen på 200 gr. varmluft.

Sprøjt massen ud i små kranse på en bageplade. Stil eventuelt pladen udenfor i kulden, så kransene bedre holder formen i ovnen.

Mums!


PRØV OGSÅ
KNÆKBRØD
LANGTIDSKOLDHÆVEDE SPELTBOLLER MED GRØD
AMERIKANSKE PANDEKAGER
GLUTENFRI MORMOR-PANDEKAGER