SURDEJ

Surdej - low FODMAP opskrift

En surdej er en god base hvis man gerne vil bage brød, hvor smagen udvikler sig mere over længere tid – og så er det faktisk virkelig nemt at arbejde med. Man skal bare huske, at “tage fra”, hver gang man har blandet sin surdej med den nye dej, så surdejen får lov til at blive ved med at leve. Jeg angiver i mine opskrifter, hvornår man skal tage fra hvis opskriften er med surdej, så forhåbentlig er det til at finde ud af.

Ingredienser 1. dag:

  • 100 gr. blandet mel, der er tilladt i en FODMAP-diæt. Jeg brugte lige dele fuldkornsmajsmel, fuldkornsrismel, havremel og boghvedemel.
  • 2,5 dl. vand.
  • ½ spiseske ahornsirup

Ingredienser 3. dag:

  • 50 gr. mel, der er tilladt i en FODMAP-diæt. Jeg brugte fuldkornsmajsmel
  • 1 dl. vand

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienserne i en skål. Læg et rent klæde over skålen og lad den nu stå på køkkenbordet i minimum 3 dage. Skålen må helst ikke få direkte sollys. Der skal røres i skålen mindst en gang om dagen i løbet af de 3 dage.

Efter de 3 dage skal surdejen hældes på en beholder med et tætlukkende låg. Det er vigtigt, at beholderen er helt rent, så det kan være en god idé at skolde skålen inden man hælder surdejen på. Glasset skal fortsat stå ude på køkkenbordet, men det er bedst, hvis den ikke står i direkte sollys.

Nu tilsættes de ekstra 50 gr. mel og 1 dl. vand.

Lad surdejen “slappe af” på køkkenbordet i et døgns tid inden den bruges til bagning. Jeg opbevarer selv min surdej i køleskabet, og det fungerer fint. Man skal bare huske, at tage den ud i god tid inden den skal bruges, gerne 24 timer, så den når at vågne op.

En surdej vil gerne have lidt ekstra næring en gang i mellem. Tilsæt da lidt mel efter behov, og husk at røre i surdejen med jævne mellemrum.


PRØV OGSÅ
SPELTBOLLER MED KARTOFLER
INGEFÆRMARMELADE
VINTERSALAT
BOLLER I KARRY