STEGT KYLLINGEBRYST MED TRØFFELFRITTER OG GRØNKÅL

Kyllingebryst med fritter og grønkål - low FODMAP opskrift

Jeg havde købt en trøffelolie med sort trøffel med hjem fra en ferie til Kroatien, og den skulle jo ikke bare stå og fylde i skabet. Egentlig havde jeg mest bare lyst til fritterne, men det udgør jo ikke det sundeste aftensmåltid, så jeg måtte lige finde på noget mere.

Opskriften på grønkål kan vel nærmest ikke kaldes en opskrift – det er simpelthen så hurtigt og nemt, og vi laver det til virkelig mange ting. Især om vinteren er det virkelig lækkert med stegt grønkål, og så er det jo bare super sundt!

Trøffel er jo egentlig en svamp, og svampe kan være problematisk på en FODMAP diæt. Som regel er der så lidt trøffel i en trøffelolie at mængden af fruktaner er nærmest ikke-eksisterende. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man kan tåle trøffel, eller hvis man stadig er i den indledende fase, kan man vælge en trøffelolie med kunstig tilsat trøffelsmag. Det virker måske som snyd, men de gode olier skule åbenbart næsten smage bedre end dem, med ægte trøffel.

Når man laver mad med trøffelolie skal man være opmærksom på, at den som hovedregel er bedst at tilføje til retten efterfølgende. Den er altså mere end smagsgiver, end den er tilberedningsolie.

Næste gang jeg får chancen, køber jeg en trøffelolie med hvid trøffel. Det er ret meget dyrere, men smagen er også helt uden sammenligning!

Ingredienser trøffelfritter:

Ingredienser kylling:

  • Økologisk kyllingbryst med skin, og gerne med vinge
  • 1 spsk. ahornssirup
  • 2 dl. hvidvin
  • 1/2 spsk. kyllingefond
  • Salt og peber
  • Olivenolie

Ingredienser grønkål:

  • Økologisk, hele blade grønkål
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Fremgangsmåde trøffelfritter:

Skær kartoflerne i passende pommes fritesskiver og læg i en skål eller en frysepose. Tilsæt et skvæt hvidløgsolie og sørg for, at olien er fordelt godt ud over alle kartoffelskiverne. Fordel på en bageplade på et stykke bagepapir, og sæt i ovnen ved 200° i ca. 25 minutter, eller indtil de er gyldne. Det er vigtigt, at du ikke tilsætter salt inden de kommer i ovnen.

Når fritterne er færdige, tages de ud af ovnen. Tilsæt nu trøffelolie. Det smager godt igennem, så pas på med ikke at tilsætte for meget. Hvis der ikke er en ordentlig hældetud på flasken, er det en god idé at holde en tommelfinger for åbningen, når olien fordeles.

Herefter putter du havsalt på, og trøffelfritterne er færdige.

Fremgangsmåde kylling:

Start med at duppe skindet tørt. Herefter skal du lige trimme skindet, altså sørge for at det er strakt ordentligt over kødet, og om der måske skal skæres lidt fra, hvis der er noget skind, der hænger løst ved siden af kødet. Det giver den bedste mulighed for sprødt skind, og det er jo det, vi gerne vil have.

Tilsæt salt og peber på skindsiden. Varm olie i en pande, og læg kyllingbryster på panden med skindsiden nedad, når olien er varm. Steg i et par minutter ved høj varme, og vend så kyllingen.

Når du har vendt kyllingen, tilsætter du ahornsirup, hvidvin og kyllingfond i panden og lader det koge ind til en let sauce. Husk at skrue ned for varmen, så det mere simrer end koger, og lad det ikke rør ved skindet, så det forbliver sprødt. Hvis det koger ind for hurtigt, kan du tilsætte mere hvidvin og smag til med ahornsirup.

Fremgangsmåde grønkål:

Varm lidt olivenolie i en gryde. Tilsæt nu så meget grønkål, I har lyst til at spise og steg ved medium varme.

Når grønkålen begynder at blive blødere, er den færdig. Sluk for varmen og tilsæt salt og peber.

Mums!


PRØV OGSÅ
TACOS MED OKSEKØD OG BLØDE TACOSKALLER
KUNG PAO CHICKEN
RAGÙ MED VILDT
ØLBRAISERET OKSEBOV MED RODFRUGTMOS OG STEGTE BØNNER