SPELTBOLLER MED GRÆSKAR OG GULEROD

Det er efterår, og hokkaidogræskar er så småt ved at være i sæson. Og hvor heldige er vi lige, at hokkaido er godkendt på FODMAP-diæten?

Græskar er sådan en grøntsag som jeg bruger meget i perioder. Jeg køber et græskar, går amok i diverse retter, og så glemmer jeg det lige så stille igen. Jeg har mest brugt græskar i den klassiske suppe og som bagt græskar i salat eller som tilbehør – det kommer også på bloggen på et tidspunkt, når jeg lige når at tage et billede inden, vi spiser det.

Men nu var der kommet økologiske græskar i mit lokale supermarked, og jeg havde fået købt et med hjem. Og når man nu har planlagt aftensmad og græskar ikke lige passer ind, hvad gør man så?

Vi var løbet tør for hjemmebagte boller og da jeg har udfordringer med “normalt” brød, var jeg jo nødt til at få lavet nogle flere. Jeg havde købt ind til gulerodsboller, men fik så øje på en anden lækker og orange grøntsag i køkkenet…

Så det blev speltboller med græskar og gulerod, og de blev simpelthen gode, hvis jeg selv skal sige det! Det er i hvert fald en opskrift jeg har tænkt mig at genbruge fremover, så her er den til jer også:

Ingredienser:

  • Ca. 600 gr. sigtet speltmel
  • 100 gr. grovvalsede glutenfri havregryn
  • 600 ml. koldt vand
  • 20 gr. gær
  • 10 gr. salt
  • 400 gr. frisk hokkaidogræskar
  • 4 mellemstore gulerødder
  • Fuldkorns sigtet speltmel til bordet
  • Grovvalsede, glutenfri havregryn til bordet

Fremgangsmåde:

Tilsæt gær i vand.

Mens gæren opløses, river du græskar og gulerod groft på et rivejern.

Tilsæt nu salt i vandet og lad det opløses.

Nu tilsætter du græskar og gulerod og rører det sammen.

Tilsæt så havregryn og rør sammen.

Nu kommer du til melet, og det er her, det kan være lidt bøvlet.

Start med at tilsætte 500 gr. af det sigtede speltmel. Tilsæt evt. mere hen ad vejen, hvis dejen er for våd.

Nu skal du have gang i din røremaskine eller din elpisker med dejpisker.

Ælt dejen indtil er samlet og begynder at “klaske” mod siden.

Nu skal du i gang med glutenprøven, og den var virkelig en øjenåbner for mig!

Du gør dine hænder våde og tager en klump dej. Den spreder du ud og ser, hvor langt du kan strække den. Hvis du kan strække den så langt ud, at den ikke sprækker men du nærmest kan se igennem den, er dejen klar.

Pas på, at du ikke overælter dejen. Det er virkelig en udfordring når man bager med spelt, men hvis du er opmærksom, skal det nok gå.

Hvis din dej ikke består glutenprøven, må du ælte videre et minut mere og så prøve igen.

Når din dej er klar, lader du den hæve under et klæde i 3 timer.

En gang i timen “vender” du dejen, så du folder det nederste af dejen ind mod midten hele vejen rundt.

Når dejen har hævet færdig, skal du lave den til boller. Husk at tænde ovnen på 250° grader varmluft.

Først breder du fuldkornsspeltmel ud på et rent bord.

Herefter grovvalsede havregryn ovenpå.

Hæld nu din dej ud på bordet.

Hæld grovvalsede havregryn ud på dejens overfalde og derefter fuldkornsspeltmel.

Del dejen i 2 (der er ret meget dej).

Stræk nu den ene del af dejen, så det bliver en lidt langt “pølse”, som stadig har noget bredde.

Brug et skarp redskab (hvis du ikke vil bruge en kniv direkte på bordet) til at skære nogle boller ud.

Læg dem forsigtigt på en bageplade og bag ved 250° varmluft i ca. 10-15 minutter til de lyder hule når du knipser på bagsiden.

Spis med laktosefri smør eller marmelade.

Mums!


PRØV OGSÅ
GRØN SMOOTHIEBOWL
FOCCACIA MED OLIVEN
INDISK INSPIRERET SALAT
AMERIKANSKE PANDEKAGER