Shepherd’s Pie er en rigtig hygge-vinterret og så er den faktisk rigtig nem at lave. Man skal lige afsætte lidt tid at lade den køle ned, hvis man vil have kartoffelmos sprøjtet i toppe ovenpå, men det er selvfølgelig ikke nødvendigt.
Der er lige så mange opskrifter på Shepherd’s Pie som der er husmødre. Jeg husker at have fået det med ærter da jeg var lille, men da ærter ikke er tilladt i en FODMAP-diæt, har jeg erstattet dem med grønne bønner.
Ingredienser sauce:
- 400 gr. hakket lammekød
- 1 porre (kun den grønne del)
- Frisk timian
- Frisk rosmarin
- Hvidløgsolie
- 140 gr. tomatpure
- 3 spsk. rismel
- 2 tsk. Maizena
- 2,5 dl. rødvin
- 0,75 dl. Worchestershiresauce
- 3-4 store gulerødder
- 100 gr. grønne bønner
- 1 liter vand
- Kyllingeboullion (vær opmærksom på at købe en boullion uden løg)
Ingredienser kartoffelmos:
- 1 kg. kartofler
- 70 gr. laktosefri smør
- 1,5 dl. laktosefri mælk
- 2 æggeblommer
- Revet parmesan
Fremgangsmåde:
Start med at skrælle kartoflerne og sætte dem til koge. Husk, at der ikke skal tilsættes salt, når kartoflerne skal laves til kartoffelmos.
Varm hvidløgsolie i en pande, og steg det hakkede lam til det er helt gennemstegt. Lad kødet dryppe af i en si over en skål, og når det værste fedt er dryppet af, put da kødet i en kold gryde.
Hak porren fint, og steg den i hvidløgsolie i den samme pande, hvor du stegte kødet. Lad også porren dryppe af i sien og tilsæt i den kolde gryde, hvor kødet allerede er.
Hak gulerødder, og følg samme fremgangsmåde.
Hvis du bruger frosne, grønne bønner, kan du blot stege dem på panden som med de andre ingredienser. Hvis du bruger friske bønner, skal de have et kort opkog. Når de grønne bønner har ligget i sien, hak dem da i mindre stykker og tilsæt dem i gryden med de andre ingredienser.
Steg også tomatpure af inden det tilsættes gryden.
Varm nu gryden op. Hvis der mangler lidt fedtstof, kan man tage af det, der er siet fra kød og grøntsager.
Tilsæt mel og Maizena, og sørg for at stege det godt af, så retten ikke får melsmag.
Tilsæt timian og rosmarin samt rødvin og Worchestershiresauce, og lad retten koge ind til halv volumen.
Tilsæt nu vand og kyllingeboullion, og lad retten igen koge ind til halv volumen.
Mens retten nu står og koger ind anden gang, kan man starte på kartoffelmosen.
Det er vigtigt, at kartofler er kogt helt møre, da mosen ikke skal være grov.
Mos kartoflerne helt fint med en kartoffelmoser.
Bland mælk og smør i en ligge gryde, og varm det op, indtil smørret er helt smeltet.
Tilsæt mælk og smør til de moste kartofler, og pisk det hele sammen. Tilsæt æggeblommer, og pisk godt. Tilsæt nu revet parmesan og sørg for, at det hele er blandet godt sammen.
Smag til med salt og hvid peber, og put kartoffelmosen i en sprøjtepose.
Når saucen er kogt ind, skal den hældes i et ovnfast fad. Det ovnfaste fad med sauce skal nu køle godt ned, så der kommer en nogenlunde fast overflade, man kan sprøjte kartoffelmos ud på. Hvis overfladen ikke er kølet ned, vil kartoffelmosen bare blande sig med saucen, og det er jo ikke meningen.
Når det er kølet ned, kan man klippe et hul i sprøjteposen, og sprøjte kartoffelmos i små toppe.
Bag i forvarmet ovn ved 180° på varmluft i ca. 20-30 minutter. Retten er færdig, når mosen er gylden og saucen bobler. Lad gerne retten stå lidt, før den skæres ud.
Servér eventuelt med vintersalat.
Mums!