RØDBEDEBOLLER

Rødbedeboller - low FODMAP opskrifter

De her rødbedeboller er simpelthen bare så lækre og nemme at gå til, at de er blevet en fast del af vores forråd. 

Jeg elsker deres smukke røde farve (helt lyserød, inden bollerne bliver bagt), og rødbeden tilfører en masse lækker fugt til dejen, så de får den lækreste konsistens.

Og så er det jo bare genialt, at man får sneget lidt ekstra grøntsager ind uden, at man skal tygge sig igennem flere af slagsen. Hvis du har én derhjemme (barn eller voksen), der ikke er så vild med at få spist alle sine grøntsager, kan du med garanti overvinde selv den mest inkarnerede grøntsagshader med disse boller.

Rødbedeboller - low fodmap opskrift

Rødbeden tilfører ikke særlig meget smag – faktisk mindre smag, end når jeg bager eksempelvis spinatboller. Jeg er personligt ikke så vild med at spise rødbeder, hverken i tilberedt eller rå form, så jeg er vildt lykkelig for, at jeg har fundet en god måde, at få dem inkorporeret lidt i min diæt.

Rødbeder er jo vildt sunde, og rige på blandt andet k-vitamin (vigtigt for kroppens dannelse af andre proteiner), folinsyre (meget vigtigt, når man er gravid) og c-vitamin (der har betydning for kroppens immunforsvar). Og generelt er det jo bare vigtigt med en varieret diæt med mange forskellige slags grøntsager.

Rødbedeboller - low fodmap opskrifter

Der kommer jo mere og mere fokus på tarmfloraens betydning for kroppens velvære generelt – også i forbindelse med irritabel tyktarm. Sådan en forskelligartet tarmflora kommer jo nok ikke af sig selv, så jeg vil fremover prøve mit bedste for, at få spist nogle flere af de grøntsager, jeg ellers har lidt tendens til at undgå, herunder rødbeden.

Og når man kan spise dem i så lækre boller, der oveni købet er super nemme at lave, er der vist ikke mange undskyldninger tilbage.

Rødbedeboller - low FODMAP opskrift

Opskriften får du herunder – men lige en bemærkning inden da: Jeg er stadig i gang med at få brugt et større lager af mørk øl, som mine søde forældre fik købt til mig ved en fejl, for en del tid siden.

Vi kan godt lide mørk øl, men det er ikke noget vi lige går og drikker i mega store mængder sådan på daglig basis, så det trækker lidt ud med at få brugt dem.

Jeg begyndte at være lidt nervøs for, om de ville blive for gamle, så jeg putter gerne en øl med når jeg bager. Hvis du ikke har øl stående, er der ingen grund til at fare ud og købe ind – bare brug vand for det hele.

Ingredienser:

  • Ca. 500 gr. økologisk sigtet speltmel
  • Ca. 2-3 mellemstore rødbeder
  • 4 dl. koldt vand (eller en mørk øl og top op med vand)
  • 10 gr. salt
  • 25 gr. gær
  • 6 tsk. HUSK Fibre
  • 1 spsk. neutral olie

Fremgangsmåde:

Start med at røre gær ud i vand/øl.

Tilsæt så HUSK Fibre, olie og salt, og lad stå.

Så skal du skrælle dine rødbeder og rive dem groft på et rivejern.

Rør nu dine revne rødbeder ud i væsken med gær osv.

Så skal du enten have en elpisker med røretænger eller en røremaskine frem. Hvis du har Arnold Schwarzenegger-gener, kan du nok godt ælte uden, men der skal æltes i laaang tid, så jeg ville nok anbefale at snyde lidt med moderne køkkenredskaber.

Start så med at hælde ca. halvdelen af melet i den våde blanding, og begynd at ælte.

Når det har samlet sig lidt, kan du tilføje mere mel lidt ad gangen.

Dejen skal være våd, men samlet omkring røreelementerne.

Når du har æltet lidt tid, skal du lave din glutentest.

Gør dine fingre våde under den kolde hane, og tag en håndfuld dej op. Spred den ud mellem fingrene. Hvis dejen holder sammen og kan blive så tynd, at man nærmest kan kigge igennem (også kaldet “vinduestesten), er din dej klar.

Hvis ikke, ælter du lidt videre.

Når vi taler speltmel, er det vigtigt ikke at overælte, da glutennettet så kan kollapse (det er ikke så dramatisk som det lyder). Så start med at ælte videre et minut ad gangen, og lav din glutentest.

Når din dej er æltet færdig, skal den hæve.

Stil den et lunt sted med et rent klæde over.

Når der er gået en time, vender du lige dejen et par gange.

Det fortsætter du med i 2-4 timer (4 er selvfølgelig bedst, men det er ikke altid, man lige har fire timers hævetid i skemaet).

Når dejen har hævet færdig, tænder du din ovn på 250° og sætter dejen i boller med to skeer, som du fugter med vand mellem hver bolle. De kommer til at se sådan ud:

Rødbedeboller - low FODMAP opskrifter

Så er det ind med bollerne i ca. 25 minutter. Hold øje med den undervejs.

Når de lyder hule på bunder når du knipser på dem, er de klar. Lad køle af på en rist, og spis til morgenmad eller frokost.

Mums!


PRØV OGSÅ
SPELTBOLLER MED GRÆSKAR OG GULEROD
RAGÙ MED VILDT
FLÆSKESTEGSSANDWICH
PORCHETTA