Jeg var igen kommet til at forkøbe mig i spændende madvarer, og denne gang var jeg gået amok i vildtkød – helt præcist krondyr. Super duper, og jeg glædede mig til at komme hjem og få gang i gryderne og krondyret.
Min glæde blev ved indtil jeg kom hjem og fortalte min kæreste om indkøbene – han kvitterede med at fortælle, at han jo så egentlig ikke rigtig brød sig om vildt.
Nå for p… Hvad gør man så, når man har proppet fryseren med vildt og ens kæreste ikke bryder sig om det? Det fik lov at ligge lidt tid inden jeg kom i tanke om den lækreste ret vi fik på en ferie i Italien: Ragú, som er en lækker langtidstilberedt form for kødsovs, hvor man bruger et helt stykke kød i stedet for hakket.
Det smager så godt, og simremad har jo altid en fantastisk, dyb smag.
Da jeg efterhånden skulle til at have brugt det krondyrkød sprang jeg ud i det, og det blev virkelig lækkert.
Selv min kæreste syntes det smagte godt, og jeg har endda fået lov til at lave det igen en anden gang.
Jeg lavede retten som en pastasovs. Man kan også lave det som en ragout til eksempelvis kartoffelmos. Så skal man bare lade være med at tilsætte tomatsovs, og så har man en lækker efterårsret.
Ingredienser:
- 400 gr. krondyrkød (eller andet vildt)
- Laktosefri smør
- 3-4 gulerødder alt efter størrelse
- 1 bundt forårsløg
- Hvidløgsolie
- Røget paprika
- 1 tsk. stødt koriander
- 10 hele peberkorn
- Chiliflager efter smag (kan udelades)
- 2 dl. oksefond
- 3 spsk. sigtet speltmel, økologisk
- Rørsukker
- Vand
- Salt
- 500 gr. frisk tomat til tomatsovs (eller tilsvarende hakket tomat fra dåse)
- Rødvin
- Laktosefri fløde
- Frisk persille – og rigtig meget af det
Fremgangsmåde:
Skær kødet i mindre stykker. Jeg foretrækker dem selv ret små.
Læg det i en skål, og tilsæt paprika, salt, friskkværnet peber og sigtet speltmel. Bland det hele, så kødet er godt dækket.
Steg nu kødet af i noget laktosefri smør og hvidløgsolie i en pande, til det har en lækker karamelliseret overflade.
Læg over i en stor gryde.
Skær forårsløg og gulerødder i mindre stykker, og steg først forårsløg i lidt hvidløgsolie og derefter gulerødder.
Læg forårsløg og gulerødder i gryden til kødet.
Lad det stege videre i gryden ved lav varme et par minutter.
Tilsæt nu stødt koriander, hele peberkorn, chiliflager og eventuelt lidt mere paprika. Steg videre et par minutter.
Hæld nu oksefond i gryden og vand til det hele dækker.
Lad nu retten simre i omkring 2 timer. Vandet skal være kogt godt ind.
Mos nu tomaterne (hvis du bruger friske) og tilsæt i gryden.
Tilsæt nu et par spiseskefulde rørsukker, 1-2 glas rødvin og et godt skvæt laktosefri fløde.
Lad det simre videre en times tid, og smag nu til. Mangler retten lidt rødvin, lidt sukker eller lidt salt?
Server med pasta og masser af frisk persille på toppen.
Mums!