OKSEFOND

oksefond FODMAP

Vi havde fået en masse ben, og så er det jo oplagt at lave fond. Det er utrolig nemt, men man skal lige sætte en dags tid af til at lade det koge, si og fylde på fryseposer.Hvis man ikke lige har en hel dag til at lave fond, kan man godt nøjes med at koge benene i 4 timer, men man får klart det bedste resultat af at lade det hele koge i meget længere tid.

Jeg tager som regel det hele lidt slump, så der er ikke nogen grund til at være helt så nøjeregnende med mængden af ingredienser.

Ingredienser:

  • Ca. 1 kg. okseben
  • 2 porrer – kun den grønne del
  • 1 pastinak
  • 2-3 kartofler
  • 3 gulerødder
  • 2 spsk. tomatpuré
  • Vand

Fremgangsmåde:

Læg benene på en bradepande og smør tomatpuré ud over.

Sæt i ovnen på 200° indtil der løber saft ud af benene.

Put derefter alle ingredienserne i en stor gryde og fyld i, til det lige dækker.

Lad det nu koge i så mange timer som muligt. Det skal først have et hurtigt opkog, og derefter skal det bare stå og simre.

Fjern jævnligt urenheder fra toppen.

Når det har kogt færdigt, skal benene og grøntsagerne sies fra. Smag til med salt.

Man kan nu vælge at hælde fonden direkte på fryseposer eller i isterningeposer. Jeg lod min stå natten over i køleskab sidst, så jeg kunne skrabe det øverste lag fedt af, inden jeg hældte det i fryseposer.


PRØV OGSÅ
HAVREBOLLER
SPAGHETTI BOLOGNESE
BEARNAISE SAUCE
SHEPHERD’S PIE