ØLBRAISERET OKSEBOV MED RODFRUGTMOS OG STEGTE BØNNER

Simremad er så lækkert, og vi havde en økologisk oksebov på ben liggende, som skulle bruges. Det er super nem mad som kan sættes over om formiddagen inden man går en tur, gør rent eller hvad man nu kan finde på.

Både tilbehør til kødet i bradepanden og ved siden er super nemt, og man egentlig bruge de grøntsager, man nu har lyst til. Vi havde nogle rester i køleskabet fra oksefonden, så jeg købte bare lidt frisk persille og så var vi i gang. Jeg brugte også rodfrugterne til tilbehøret, så jeg fik virkelig gjort rent bord, og jeg synes det er utrolig vigtigt, at man undgår madspild, og ikke smider madvarer ud, man kunne have brugt til noget lækkert mad, hvis man ellers lige havde taget sig sammen og tænkt sig lidt om.

Bov er et stykke kød der skal have god tid til at blive mørt. Man ved, man har ramt rigtigt, når kødet er så mørt, det kan skilles ad med to gafler.

Så gå i gang, og glæd dig til en utrolig nem og lækker ret.

Ingredienser oksebov:

  • Oksebov på ben (min var ca. 1-1,2 kg.)
  • Et par kartofler
  • 1/2 knoldselleri
  • Et par pastinakker
  • Et gulerødder
  • Et par persillerod
  • 1 porre (kun den grønne del)
  • Cherrytomater
  • Frisk persille
  • Mørk øl (nok til at dække hele boven)
  • Evt. 2 dl. oksefond
  • Evt. lidt laktosefri fløde

Ingredienser tilbehør:

  • 1 porre (kun den grønne del)
  • Resten af rodfrugterne
    • Kartofler
    • Persillerod
    • Pastinakker
    • Knoldselleri
  • Friske grønne bønner

Fremgangsmåde oksebov:

Skræl gulerødder, pastinakker, knoldselleri og persillerod, og skær i grove stykker.

Vask og rens kartofler godt.

Skær cherrytomater i halve, og læg det hele i en bradepande med oksoboven.

Hæld øl og evt. oksefond over til det dækker helt.

Sæt i ovnen på varmluft 125° i minimum 6 timer, indtil kødet er helt mørt.

Husk at tjekke om der skal mere væske i undervejs.

Fremgangsmåde tilbehør:

Skær den grønne del af porrer i mindre (men stadig grove) stykker og steg i en gryde med olie til de er faldet helt sammen.

Skræl persillerod, pastinakker og knoldselleri og skær i mindre stykker sammen med kartofler. Giv dem en hurtig stegning i gryden (tilsæt måske lidt mere olie), og hæld vand over til det dækker.

Kog til grøntsagerne er møre, og hæld nu vandet fra.

Tilsæt salt og olivenolie, og mos det til en grov mos. Smag til med salt og peber, og evt. en smule laktosefri smør – men smør er faktisk ikke nødvendigt i denne mos.

Vask de grønne bønner og knæk stilken af dem.

Giv dem et hurtigt opkog, måske 1/2 – 2 minutter afhængig af tykkelse (men ikke for længe, for de skal ikke blive bløde), og læg dem i koldt vand.

Varm olie på en pande, si det kolde vand fra bønnerne og steg dem i et par minutter på panden. Krydr med salt og peber, og så har du lækreste knasende bønner, der er smækfulde af smag.

Mums!


PRØV OGSÅ
PANNA COTTA MED SALTKARAMEL
VINTERSALAT
LANGTIDSKOLDHÆVEDE SPELTBOLLER MED GRØD
RABARBERSAFT