GLUTENFRI MORMOR-PANDEKAGER

Mormor Pandekager - low FODMAP opskrift

Ganske almindelige “danske” eller “mormorpandekager” er altså et hit. Det, der tager mest tid, er stegetiden, og alle kan få lov til at få dem lige, som de helst vil have.

Jeg foretrækker mine med sukker og citronsaft, og min kæreste er helt klart en Nutella-mand.

Det her er en glutenfri opskrift, som jeg brugte inden jeg fandt ud af, at sigtet speltmel er tilladt på en FODMAP diet. Jeg er ikke glutenallergiker, så jeg er siden gået over til mest at bruge sigtet speltmel. Hvis du ikke ligger inde med glutenfri mel, kan du bare skifte fuldkornsrismel ud med sigtet speltmel i samme mål.

Ingredienser:

  • 2 dl. fuldkornsrismel
  • ½ dl. rørsukker
  • 1 dl. mandelmælk
  • ½-1 dl. mørk øl
  • 1 æg
  • 1,5 tsk. stødt kardemomme
  • 1,5 tsk. stødt ingefær
  • 3 tsk. Maizena
  • 1 knsp. salt
  • 1,5 spsk. smagsneutral olie
  • ½ tsk. kanel (kan udelades)
  • Evt. revet skal af 1 appelsin

Fremgangsmåde:

Bland de tørre ingredienser i en skål, og de våde ingredienser i en anden. Pisk derefter ingredienserne sammen, til der ikke er flere klumper i dejen. Dejen skal være tynd, men ikke vandet, så det kan være nødvendigt at justere lidt på mængden af de våde ingredienser.

Når man laver pandekagedej af rismel (eller andre glutenfri meltyper) kan det være svært at få dejen til at hænge ordentligt sammen, hvilket kan gøre det sværere at vende pandekagerne på panden. Derfor kan det være en god idé at lade dejen hvile i køleskabet en times tid, men det har jeg nu ikke haft behov for.

Varm en pande, evt. med lidt ekstra smør eller olie på panden til den første pandekage.

Hæld lidt pandekagedej på panden. Bag pandekagerne ca. 1 minut på hver side, alt efter hvor tykke de er. Pandekagerne kan godt være lidt skrøbelige når man vender dem, så det er vigtigt, at de får nok tid på den første side.


PRØV OGSÅ
DEN MEST SVAMPEDE KANELSNEGLEKAGE I VERDEN
AMERIKANSKE PANDEKAGER
RABARBERSAFT
GULERODSKAGE