Det er nok ikke nogen hemmelighed, at jeg godt kan lide ingefær. Jeg kan virkelig godt lide ingefær! Og det er jo simpelthen bare genialt, at det både kan bruges i søde retter og i salte.
Og nu også i cookies, har jeg fundet ud af.
Jeg fik lige pludselig åbnet op for min lyst til at bage cookies efter et banankage-uheld, hvor den del, der overlevede, var ret lækker og cookie-agtig.
Jeg har egentlig aldrig rigtig hverken bagt eller spist så mange cookies før, og det skyldes nok mest, at de efter min smag ofte har tendens til at blive lidt tunge eller smør-agtige. Og selvom jeg virkelig godt kan lide både smør og sukker, så gjorde det alligevel, at jeg ikke har været den helt store cookie-fan.
Men så er det jo dejligt, at man helt selv kan vælge, hvad ens cookies skal smage af.
Og mine skulle smage af ingefær, besluttede jeg mig for.
Jeg troede af en eller anden grund, at cookies måtte være nemt at lave. Og det er det måske også for de fleste. Men jeg havde godt nok lidt svært ved at få helt styr på det med at få de helt rigtige både cheewy og crunchy cookies.
Så det krævede et par forsøg, hvor jeg både fik hældt for lidt og for meget mel i.
Da der kom for lidt mel i, blev det nærmest en form bradepande-småkage, for de fleste cookies flød helt ud og blev alt for tynde.
Da der kom for meget mel i for at kompensere for den ekstra fugt fra den friske ingefær, hævede mine cookies og blev til nogle små cookie-agtige boller. Altså…
Og når vi nu snakker ingefær (igen):
En ingefær-cookie skal efter min mening smage virkelig meget af ingefær. Det skal være sådan, at man kan sidde en kold vinteraften og få varmen af den lækre varme fra ingefæren – så der skal en del ingefær i.
Og så bliver de altså også bare lækre, friske og med en meget lækker og tydelig smag af ingefær.
Ingredienser:
- 100 gram frisk revet ingefær
- 2 tsk. stødt tørret ingefær
- 75 gram laktosefri smør (rigtig smør, smeltet)
- 100 gram rørsukker
- 60 gram brun farin
- 1 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk. salt (1 hel tsk. salt hvis smørret er usaltet)
- 1 æg
- 170 gram sigtet speltmel
- 1/2 tsk. bagepulver
- 1/2 tsk. natron
- 100 gram mandler (kan erstattes med andre nødder eller chokolade)
Fremgangsmåde:
I en skål blander du smeltet smør, rørsukker, brun farin, vaniljesukker og salt.
Pisk det hele godt sammen med et piskeris.
Riv den friske ingefær fint og tilsæt i skålen.
Tilsæt æg, og pisk videre sammen, til det er godt luftigt.
Nu sigter du stødt ingefær, bagepulver, natron og mel over i skålen og pisker det hele yderligere sammen.
Hak mandlerne (eller hvad du nu bruger) groft og vend i dejen. Hvis du bruger nødder, kan du med fordel riste dem på en pande inden.
Så skal dejen lige havde lov til at samle sig i køleskab et par timer.
På en kold bageplade sætter du kugler af dej med god afstand. Dejkuglerne skal ca. veje 50 gram hver og du skal ikke regne med, at der er plads til mere end 6 på din plade. De flyder meget ud, og du skal ikke være nervøs for, at du ender med cookie-kugler i stedet for flade cookies.
Dine cookies skal bage i en varm ovn på 180° i ca. ti minutter. Din ovn skal ikke være på varmluft.
Når dine cookies begynder at blive brune i kanten tager du dem ud af ovnen og lader dem hvile på bagepladen et par minutter inden du lægger dem på en bagerist.
Mums!