GULERODSBOLLER

Gulerodsboller - low FODMAP opskrift

Jeg har gennem længere tid leget lidt med tanken om at få lavet nogle sunde brød eller boller, som man kan tage med og spise på arbejde. Både min kæreste og jeg arbejder steder hvor der ikke er frokostordning, og så må man jo selv gøre en indsats for at sund mad midt på dagen.

Jeg er egentlig ret glad for selv, at skulle sørge for frokost, for så undgår jeg udfordringer med at grave low FODMAP-fødevarer ud af frokostbuffeten, og man slipper for at svare på spørgsmål og forklare hvad low FODMAP går ud på.

Jeg har efterhånden mødt en del, der tror det er en form for slankekur, eller at man er en smule hypokonder når man siger, at man får ondt i maven, bliver oppustet og får dårlig mave af at spise visse fødevarer.

Så når man selv har madpakke med, kan man helt selv bestemme, hvad der er i, og det er jeg altså bare fan af.

Jeg bager masser af boller til morgenmad i weekenden, men af en eller grund kunne jeg ikke helt få taget mig sammen til at lave nogle frokostbrød, man kunne bruge til sandwich eller et sundt mellemmåltid senere på dagen.

Så er det heldigt, at det nogle gange kikser lidt med indkøbene herhjemme. Jeg er ikke altid så god til at indkøbslister, og når jeg så står i supermarkedet falder jeg i den klassiske fælde med: “Jeg må hellere købe, så jeg er sikker på, at vi ikke mangler.”

Det fik jeg gjort med gulerødder, og pludselig havde vi tre poser….

Det fik vi simpelthen ikke spist, og vi vil jo ikke smide god mad ud, så jeg gik i gang med at proppe gulerod i alt hvad jeg kunne komme i tanker om. Gulerodsboller er jo en klassiker, og helt ærligt, hvorfor har jeg ikke tænkt over at få lavet det til madpakken før?

Gulerodsboller er nemme, sunde og kan fryses, så du altid kan tage et par boller op aftenen før de skal bruges, og så er der en lækker frokost eller sandwich på farten.

Gulerodsboller - low FODMAP opskrift

Jeg tog (som sædvanlig) opskriften lidt på slump, men du skal bruge følgende:

Ingredienser:

  • 300 ml. koldt vand
  • 1 pk. gær
  • 3-4 gulerødder alt efter størrelse
  • Ca. 400 gr. sigtet speltmel
  • 4 dl. glutenfri grovvalsede havregryn
  • 1 håndfuld hørfrø (kan udelades, hvis du ikke kan tåle det)
  • 4 tsk. HUSK Fibre
  • 2 tsk. salt
  • 1 spsk. ahornsirup
  • Et skvæt smagsneutral olie

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i vandet.

Mens det opløses, river du gulerødderne på den grove side af rivejernet.

Smid nu hørfrø (hvis du bruger dem) i blenderen og giv dem en hurtig tur, så de bliver knust til mindre stykker.

Når gæren er opløst tilsætter du reven gulerod, salt, ahornsirup, havregryn, HUSK Fibre, hørfrø og olie og rører det sammen.

Hvis du er rigtig fræk, tilsætter du også lidt frisk urt af din yndlings. Jeg synes at frisk timian er ret god til disse boller, men hvis du også vil spise dem om morgenen, er det måske ikke så relevant.

Tilsæt nu mel lidt efter lidt, indtil dejen har en let våd konsistens, men hænger sammen.

Lad det hæve mindst en time, men gerne natten over i køleskab.

Sæt i boller på en bageplade med to gafler, og bag på 200° varmluft i ca. 20 minutter, indtil de lyder hule når du knipser dem bagpå.

Smør med ajvar eller pesto, og spis som en sandwich med dit yndlingsfyld.

Mums!


PRØV OGSÅ
ØLBRAISERET OKSEBOV MED RODFRUGTMOS OG STEGTE BØNNER
RABARBERTÆRTE MED CRUMBLE
STEGT KYLLINGEBRYST MED TRØFFELFRITTER OG GRØNKÅL
CHEESECAKE MED LIME