Det er efterår, og supermarkederne bugner med hokkaidogræskar. Udover at de ser utroligt smukke ud, så er hokkaidogræskar også virkelig sunde og et godt boost B- og C-vitamin samt masser gode mineraler og fibre, som er rent guld i den kolde efterårs- og vintertid.
Herhjemme er vi virkelig glade for hokkaidogræskar. De fleste kender nok klassikeren græskarsuppe, som kan varieres i det uendelige.
Vi elsker også græskar i ovnen, stegt på panden, i grov mos, i boller, eller som her, i kage.
Opskriften her er egentlig en variant af opskriften på gulerodskage, men denne er ikke glutenfri – til gengæld kan den laves i en vegansk udgave, og det er jo ikke så ringe endda.
Min kæreste havde fødselsdag, og skulle have kage med på arbejde. Da vi begge cykler på arbejde (og i øvrigt ikke ejer en bil), kan det godt være en smule uoverskueligt med en springform eller andet balancerende på cyklen i morgentrafikken.
Så jeg smed egentlig bare dejen i nogle muffinsforme, men hvis du hellere en have en springformskage á la gulerodskagen, så gør du bare det.
Denne kage er super nem, lækker, og smager dejligt krydret af lækre efterårskrydderier.
Og så til topping…
Min kæreste er ikke særlig glad for den klassiske muffin/cupcake-topping, og da det var ham, der skulle have kagen med, var der jo ikke nogen grund til at bruge tid på en topping, han ikke ville have.
Men jeg kunne dog alligevel ikke dy mig for et lille eksperiment – måske han egentlig godt kan lide topping, men slet ikke ved det?
Så jeg smed et par skiver græskar i ovnen og blendede det med vaniljesukker, tørret ingefær og kanel – og den blev faktisk godkendt!
Massen var dog ikke helt så samarbejdsvillig som normal topping med smør, så det blev ikke til den klassiske “swirl” – men mine små “dutter” er egentlig også meget hyggelige, hvis jeg selv skal sige det.
Da min topping mest var en tester, lavede jeg med vilje ikke så meget. Derfor er min mængdeangivelse lidt på slump nedenfor. Det er heldigvis hurtigt at lave ekstra, hvis du gerne vil have lidt mere græskar på dine muffins.
Og så er topping jo vegansk, hvis det er noget der frister…
Ingredienser kage:
- 4 æg (undlad hvis vegansk og tilsæt i stedet i dl. mandelmælk)
- 3 dl smagsneutral olie (jeg brugte økologisk rapsolie)
- 450 gr. brun farin
- 250 gr. sigtet speltmel
- 400 gr. økologiske hokkaido, groftrevet
- 2 tsk. bagepulver
- 2 tsk kanel
- 2 tsk stødt nellike
- 2 tsk stødt ingefær
- 2 tsk. stødt kardemomme
- 100 gr. hasselnødder, groft hakket og kort ristet på panden (kan undlades)
Ingredienser topping:
- ca. et kvart hokkaidogræskar skåret i skiver
- 1 tsk. kanel
- 1 knsp. stødt nellike
- 1 tsk. vaniljepulver
- 1 tsk. stødt ingefær
- 1/2 tsk. stødt kardemomme
Fremgangsmåde:
Bland æg, olie og brun farin sammen i en stor skål og rør det helt sammen. Hvis vegansk, undlad æg og bland i stedet mandelmælk i her.
Bland derefter sigtet speltmel, bagepulver, kanel, nellike, stødt kardemomme og ingefær sammen for sig, og tilsæt i den våde masse.
Skræl og riv hokkaidograskar groft. Hak hasselnødder groft og rist dem kort på panden. Græskar og hasselnødder tilsættes nu resten.
Klip en stykke bagepapir ud, så det har samme størrelse som bunden af din springform. Min er ca. 24 cm. i diameter.
Hæld kagedejen ned i springform, og sæt ind i en kold ovn. Bag på varmluft på 180° i ca. 70-80 minutter, alt efter ovntype og størrelse på springform. Begynd eventuelt at holde øje med kagen efter en time i ovnen for at være sikker.
Stik en strikkepind ned i kagen for at tjekke om den er færdig. Der skal ikke sidde noget tilbage på strikkepinden.
Lad nu kagen køle helt af.
Mens kagen køler, kan du begynde at lave din frosting.
Skær græskar ud i nogle både og læg på en bageplade ovenpå bagepapir.
Bag i ovnen ved 200° i et par minutter til de er bløde.
Hvis enderne er blevet en smule mørke, kan du vælge at skære dem fra.
Blend nu græskar, så den er helt glat og cremet.
Tilsæt vaniljesukker, nellike, stødt kanel og ingefær.
Kom i en sprøjtepose med en stjernetyl.
Når dine muffins kagen er kølet helt af, kan du befri dem fra dine forme, hvis du som mig bruger silikoneforme.
Sprøjt din topping ud på dine muffins.
Spis med en kop dampende varm the.
Mums!