Fastelavn er lige rundt om hjørnet, og i år fejrer vi den med disse hjemmelavede fastelavnsboller.
De er super lækre, selvfølgelig low FODMAP, og som en ekstra bonus er disse veganske og en del lettere kaloriemæssigt end normale fastelavnsboller.
Jeg var faldet over et indlæg fra bloggen Neohippie.dk. Jeg vil anbefale at tjekke bloggen ud – der er super mange lækre og sunde opskrifter!
Men jeg kastede mig ud i at bage nogle low FODMAP fastelavnsboller, og hold da op, hvor var de et hit! Jeg fik helt lyst til at lave fastelavnsris og klæde mig ud og gå på rov. Hvorfor stoppede man nogensinde med det?
Opskriften her gav 7 fastelavnsboller. Vi var kun to til at spise dem, så der var rigeligt. Men opskriften er nem at gange op, hvis man skal servere for lidt flere.
Ingredienser dej:
- 2,5 dl. mandelmælk
- 5 dl. økologisk sigtet speltmel (evt. lidt mere, hvis dejen er meget våd)
- 25 gr. gær
- 1 spsk. rørsukker
- 1 tsk. salt
Ingredienser kagecreme:
- 3 dl. mandelmælk
- 1 spsk. rørsukker (evt. mere hvis man godt kan lide den lidt mere sød)
- 2 spsk. Maizena
- 1 tsk. vaniljepulver
- Marcipan (skal ikke blandes i kagecremen. Kan udelades, hvis man ikke tåler marcipan så godt)
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i mandelmælk.
Bland de tørre ingredienser til dejen og bland med mandelmælken.
Ælt det hele godt sammen, til glutennettet har udviklet sig godt. Dejen skal være nem at håndtere og må ikke klistre for meget på hænderne. Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis den er for våd,
Lad dejen stå og hæve mindst en time.
Jeg lod min stå en time ude, og vendte den inden jeg så puttede den i køleskabet natten over.
Lav kagecremen i god tid inden dejen er færdig med at hæve, så den kan nå at køle ned.
Bland alle ingredienserne i en gryde (undtagen marcipan), og varm den langsomt op. Lad den småkoge lidt et par minutter under konstant omrøring. Det er vigtigt, at den ikke brænder på!
Lad nu kagecremen køle ned i gryden.
Når dejen har hævet færdig, ruller du den ud på bordet og skærer 7 ligestore stykker af.
Rul hver klump dej tyndt ud. Den må gerne være lidt tykkere på midten, da siderne skal foldes ind over, og der ellers kan ende med at komme for meget dej på undersiden.
Læg nu en klat afkølet kagecreme på midten af bollen. Tag din marcipan og riv ca. sammen mængde marcipan henover, som der er kagecreme.
Fold nu siderne ind over og tjek, at der ikke er nogen huller.
Vend bollen om og placer på en bageplade.
Når alle bollerne er foldet, skal de stå og efterhæve i en halv times tid.
Tænd ovnen på 200° almindelig ovn og bag bollerne ca. 10-15 minutter. Kig til dem undervejs.
Når bollerne er kølet ned, kan du vælge at pynte med glasur. Jeg har brugt almindelig flormelisglasur, som er rørt meget tykt op, og flormelis blandet med kakaopulver, også rørt meget tykt op. Pynt med hakkede nødder, frysetørrede hindbær eller krymmel.
Mums!