CURRY PASTE – KARRYPASTA – RØD, GUL OG GRØN

Rød, gul eller grøn?

Jeg elsker de thailandske karryretter, som man efterhånden også kan få de fleste steder.

Klassikeren hjemme hos os er den røde karry. Det er klart den mildeste i smagen, og den er super lækker med både tofu hvis man vil have en vegetarisk variant, og med kylling, hvis man er til det.

Det er super nemt, at lave en karryret – men det er ikke så nemt, hvis man vil undgå FODMAPs. For i de fleste currypastes, eller karrypastaer som det hedder på dansk, er der masser hvidløg og løg, hvilket de færreste jo kan tolerere.

Men det er virkelig super nemt at lave sine egne currypastes, så man kan sagtens undgå FODMAPs.

Jeg gik pasta-amok en lørdag, og lavede et godt lager. Jeg kan nemlig godt lide at have currypastes nemt ved hånden, og selvom det ikke er særlig bøvlet at lave dem selv fra bunden, kræver det alligevel lidt ekstra ingredienser, som min lokale Netto ikke altid har. Og når man står der kl. fem i aftensmad, er det ret træls at skulle cykle til et andet supermarked for at købe kaffir limeblade eller hvad man nu lige mangler.

Så jeg lavede en god mængde af hver farve currypaste, og frøs dem ned i portionsstørrelser som jeg nemt kan tage op til aftensmaden.

Opskrifterne kommer hver for sig nedenfor. Det eneste redskab du reelt skal bruge er en blender, så der er ingen undskyldninger for ikke at få lavet et godt lager til fryseren. Medmindre du selvfølgelig ikke ejer nogen form for blender, så er det noget af et hakkearbejde du har foran dig. Det vil jeg næsten ikke anbefale 🙂

Rød karrypasta:

Ingredienser:

  • Toppen af 1 porre (kun den grønne del)
  • 1 pind frisk citrongræs
  • 2 friske røde chilier (erstat mængden med chilipulver, hvis du oplever symptomer ved frisk rød chili)
  • 4 spsk. hvidløgsolie
  • 1 stk. frisk galangarod, ca. 2 cm. (Hvis du slet ikke kan få fat på Galangarod kan det udelades og erstattes med ekstra frisk ingefær)
  • 1 stk. frisk ingefær, ca. 5 cm.
  • 2 spsk. tomatpuré (erstat med ketchup, hvis du oplever symptomer ved tomatpuré)
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 2 spsk. fiskesauce (erstat med soya, hvis du vil lave en vegansk/vegetarisk version)
  • 1 spsk. østerssauce (udelad ved vegansk/vegetarisk version)
  • 1 tsk. sukker
  • Evt. yderligere chilipulver, hvis du gerne vil have det meget stærkt

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienserne sammen.

Blend til det har en ensartet konsistens og alle ingredienser er blandet sammen.

Sådan!

Gul karrypasta:

Ingredienser:

  • 1/2 pind frisk citrongræs
  • 1-2 hele, gule chillier, frisk
  • 2 kaffir limeblade, finthakket
  • Toppen af 1 porre, (kun den grønne del)
  • 1 stk. frisk ingefær, ca. 5 cm.
  • 3 spsk. hvidløgsolie
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk sennepsfrø (stødt til pulver i en morter)
  • 3 spsk. fiskesauce (erstat med 2 spsk. soya hvis du ønsker en vegansk/vegetarisk version)
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1/2 spsk. rørsukker
  • 1 spsk. citronsaft

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienserne sammen.

Blend til det har en ensartet konsistens og alle ingredienser er blandet sammen.

Sådan!

Ingredienser:

  • 8-10 kaffir limeblade
  • 1 bundt frisk koriander
  • 2 stænger frisk citrongræs
  • 1 frisk, grøn chili
  • Saft af 1 lime
  • Revet skal fra 1 lime
  • Toppen af 1 porre (kun den grønne del)
  • 1 stk. frisk ingefær, ca. 5 cm.
  • 3 spsk. hvidløgsolie
  • 1 spsk. fiskesauce (erstat med soya hvis du ønsker vegansk/vegetarisk version)
  • 1 stk. frisk galangarod, ca. 2 cm. (Hvis du slet ikke kan få fat på Galangarod kan det udelades og erstattes med ekstra frisk ingefær)
  • 1 spsk. stødt koriander
  • 1 tsk. stødt spidskommen

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienserne sammen.

Blend til det har en ensartet konsistens og alle ingredienser er blandet sammen.

Sådan!


PRØV OGSÅ
INGEFÆRMARMELADE
OKSEFOND
SNAPS
HVIDLØGSOLIE