BOLLER I KARRY

Boller i Karry - low FODMAP opskrift

Boller i karry er en gammel klassiker, vi altid finder frem når det bliver koldere i vejret. Det er måske ikke en af de større kulinariske gourmet-oplevelser, men det smager godt, og så er det nemt at fryse ned, så man har aftensmad til en travl hverdagsaften.

På en low FODMAP-diæt skal man være opmærksom på at anvende karry. Jeg har selv testet det, og kan godt klare det i mindre mængder. Hvis man ikke har testet karry endnu, eller ikke kan tåle det, kan man i denne opskrift vælge at skifte det ud med andre krydderier.

Ingredienser kødboller:

  • ½ kg økologisk hakket kalv og gris, eller 250 gr. gris og 250 gr. okse
  • 4 spsk. rismel
  • 1 æg
  • 1 porre (kun den grønne del)
  • 1 ½ tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • (Laktosefri mælk)

Ingredienser karry:

  • ½ l hønsebouillon (vær opmærksom på kun at bruge den hønsebouillon der kan benyttes på en FODMAP-diæt)
  • 2 spsk. majsmel til jævning
  • Olivenolie til stegning
  • 1-2 spsk. karry (hvis man ikke kan tåle karry, kan man vælge at bruge gurkemeje i stedet og stødt hvid peber)

Hak porrer fint og kom det i en skål.

Bland det med 4 spsk rismel, salt og peber. Rør ægget i og tilsæt eventuelt lidt laktosefri mælk så blandingen får en konsistens som tykmælk. En foodprocesser eller måske en stavblender gør det hele i en arbejdsgang.

Rør det hakkede kød i med en grydeske og tilsæt eventuelt mere laktosefri mælk, men farsen må ikke blive for blød.

Opvarm den ½ l bouillon til kogepunktet. Form kødbollerne med en ske og læg dem i den varme suppe. Tilsæt eventuelt lidt mere kogende vand, så det næsten dækker kødbollerne. Kog kødbollerne forsigtigt i 10 min.

Kom lidt olie i en anden gryde og varm op. Kom 1–2 spsk karry i den varme olie og rør rundt med et piskeris. Karryen må gerne blive lidt mørk, men skal ikke ”brændes”.

Hæld suppen fra bollerne over i gryden med karryen.

Lav en meljævning af lidt vand og de 2 spsk majsmel. Varm suppen op til kogepunktet igen og kom lidt efter lidt jævning i suppen, mens der piskes. Kog sovsen nogle minutter og kom evt mere jævning i til passende konsistens. Når sovsen har en passende konsistens, koges den igennem et par minutter. Pisk jævnligt.

Hæld sovsen tilbage over kødbollerne og varm det igennem ved svag varme.

Mums!


PRØV OGSÅ
RAGÙ MED VILDT
VINTERSALAT
RABARBERSAFT
TOMATSALAT