Boller i karry er en gammel klassiker, vi altid finder frem når det bliver koldere i vejret. Det er måske ikke en af de større kulinariske gourmet-oplevelser, men det smager godt, og så er det nemt at fryse ned, så man har aftensmad til en travl hverdagsaften.
På en low FODMAP-diæt skal man være opmærksom på at anvende karry. Jeg har selv testet det, og kan godt klare det i mindre mængder. Hvis man ikke har testet karry endnu, eller ikke kan tåle det, kan man i denne opskrift vælge at skifte det ud med andre krydderier.
Ingredienser kødboller:
- ½ kg økologisk hakket kalv og gris, eller 250 gr. gris og 250 gr. okse
- 4 spsk. rismel
- 1 æg
- 1 porre (kun den grønne del)
- 1 ½ tsk. salt
- Friskkværnet peber
- (Laktosefri mælk)
Ingredienser karry:
- ½ l hønsebouillon (vær opmærksom på kun at bruge den hønsebouillon der kan benyttes på en FODMAP-diæt)
- 2 spsk. majsmel til jævning
- Olivenolie til stegning
- 1-2 spsk. karry (hvis man ikke kan tåle karry, kan man vælge at bruge gurkemeje i stedet og stødt hvid peber)
Hak porrer fint og kom det i en skål.
Bland det med 4 spsk rismel, salt og peber. Rør ægget i og tilsæt eventuelt lidt laktosefri mælk så blandingen får en konsistens som tykmælk. En foodprocesser eller måske en stavblender gør det hele i en arbejdsgang.
Rør det hakkede kød i med en grydeske og tilsæt eventuelt mere laktosefri mælk, men farsen må ikke blive for blød.
Opvarm den ½ l bouillon til kogepunktet. Form kødbollerne med en ske og læg dem i den varme suppe. Tilsæt eventuelt lidt mere kogende vand, så det næsten dækker kødbollerne. Kog kødbollerne forsigtigt i 10 min.
Kom lidt olie i en anden gryde og varm op. Kom 1–2 spsk karry i den varme olie og rør rundt med et piskeris. Karryen må gerne blive lidt mørk, men skal ikke ”brændes”.
Hæld suppen fra bollerne over i gryden med karryen.
Lav en meljævning af lidt vand og de 2 spsk majsmel. Varm suppen op til kogepunktet igen og kom lidt efter lidt jævning i suppen, mens der piskes. Kog sovsen nogle minutter og kom evt mere jævning i til passende konsistens. Når sovsen har en passende konsistens, koges den igennem et par minutter. Pisk jævnligt.
Hæld sovsen tilbage over kødbollerne og varm det igennem ved svag varme.
Mums!