BUTTERCHICKEN MED NAAN OG GURKEMEJERIS

Butterchicken med naan og gurkemejeris - low FODMAP opskrift

Indisk mad er altid lækkert, og butterchicken er min klare favorit. Butterchicken er også den mildeste af de klassiske indiske retter, men da jeg bor med en chilielsker, måtte jeg servere den med tørrede chiliflager ved siden, så han kunne få lidt styrke i retten. 

Indisk mad kræver traditionelt en masse krydderier. Hvis du ikke lige har et lager liggende og ikke kan få fat på dem, er det vigtigste krydderi garam masala, som kan fås i de fleste supermarkeder. Husk dog at tjekke, at der kun er tilladte krydderier i, da garam masala er en krydderiblanding.

Som sædvanlig har tilsat rigelige mængder frisk ingefær. Du kan som altid justere, hvis du ikke er ligeså inkarneret ingefærfan, som jeg er.

Disse naan er lavet med sigtet speltmel. Generelt er jeg vildt lykkelig for, at sigtet speltmel er tilladt på en FODMAP-diæt! Jeg må dog sige, at jeg ikke skal have for store mængder, og hvis jeg skulle lave et brød, ville jeg bruge surdej og lade det koldhæve i mindst et døgn. Hvis du ikke er klar på at prøve kræfter med sigtet speltmel, kan du bruge denne opskrift på naan.

Jeg serverede denne omgang butterchicken med gurkemejeris, for det havde min kæreste lyst til. Du kan selvfølgelig blot servere med almindelige basmatiris, hvis du ikke lige er klar på et ekstra element, men det er virkelig simpelt at lave, så lad dig endelig ikke afskrække.

Ingredienser marinade til butterchicken:

  • Hvidløgsolie
  • 6 cm. frisk ingefær
  • 250 gr. økologisk kyllingbryst
  • 2 dl. laktosefri yoghurt
  • Salt
  • 1 tsk. garam masala
  • 1 knsp. safrantråde

Ingredienser butterchickensauce:

  • 600 gr. friske tomater
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 3 spsk. laktosefri smør
  • Hel grøn kardemomme, 6 kapsler
  • Hel sort kardemomme, 6 kapsler
  • Hel allehånde, 6 kapsler
  • 1 stang kanel
  • 1 tsk. bukkehornsfrø
  • 1 tsk fennikelfrø
  • 2 tsk. stødt chili (justér evt. efter behov)
  • 1 håndfuld limeblade
  • 1 tsk. garam masala
  • 1 dl. laktosefri fløde

Ingredienser naan:

  • 250 gr. sigtet speltmel, økologisk
  • 5 gr. salt
  • 15 gr. rørsukker
  • 1 brev tørgær, ca. 7 gr.
  • 15 gr. laktosefri smør
  • 160 ml. koldt vand
  • Olie til stegning

Ingredienser gurkemejeris:

  • 3 dl. basmatiris
  • Vand til kogning ifølge pakken
  • 3 grønne kardemommefrøkapsler
  • 5 peberkorn
  • 5 nelliker
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 2 tsk. gurkemeje
  • Salt

Fremgangsmåde naan:

Bland de tørre ingredienser i en skål.

Tilsæt det kolde smør, og bland det hele, som om du laver en mørdej.

Tilsæt nu vand lidt efter lidt, til det hele er en samlet dej, og den kan æltes på bordet. Den skal klistre let til fingrene, men skal stadig slippe. Husk ikke at arbejde for meget med dejen, da speltmel mister sin elasticitet, hvis den overæltes.

Lad nu hæve et lunt sted i ca. 2 timer.

Når dejen er færdighævet, ruller du den ud i en tyk pølse på bordet. Skær nu 8 stykker.

Rul hver stykke fladt og steg på panden ved høj varme. Drys lidt havsalt eller andet krydderi hen over hver naan, når det er færdigstegt.

 

Fremgangsmåde ris:

Bland ris med vand som anvist på pakken.

Tilsæt grønne kardemommefrøkapsler, peberkorn, nelliker, stødt spidskommen, gurkemeje og salt og kog som anvist på pakken.

Det var det!

 

Fremgangsmåde butterchicken:

Skær kyllingbryst i mindre stykker.

Skræl og skær den friske ingefær i skiver. Blend nu ingefær med hvidløgsolie til det har en ensartet konsistens. Bland herefter halvdelen af ingefærmassen med resten af ingredienserne til marinaden i en skål eller en frysepose (jeg bruger som regel en frysepose), og sæt i køleskabet. Som sædvanlig, når man skal marinere kød, er det en god idé, at sætte det over dagen før. Hvis du som jeg som regel først beslutter dig for, hvad du har lyst til på selve dagen, kan du sagtens bare nøjes med et par timer i køleskabet.

Tag nu smør, hel grøn kardemomme, hel sort kardemomme, stang kanel, bukkehornsfrø, fennikelfrø, hel allehånde, stødt chili, limeblade og garam masala og steg ved relativ høj varme et par minutter. Tilsæt nu tomatpuré, og steg videre et par minutter. Tilsæt til sidst ingefærmassen.

Mos tomaterne, og tilsæt i krydderiblandingen. Lad det hele koge ind, til tomaterne næsten er karamelliserede.

Mens tomatblandingen koger ind, tager du kyllingbryst ud af køleskabet og steger i en anden pande.

Når tomatmassen har reduceret, skal du lade den passere gennem en si. Sørg for at få mast så meget med så muligt, for det er her, smagen virkelig kommer frem.

Du kan nu enten vælge, om du vil lave retten i ovnen eller en gryde.

Bland nu kylling og tomatmassen i en gryde / ovnfast fad. Tilsæt fløde og lidt smør og smag til med salt. Lad det hele koge sammen mens du nu laver dine naan færdige (se ovenfor).

Tip: Du kan blande lidt ekstra af de hele krydderier i en thepose og lade koge med blandingen. Det giver lige det ekstra kick!

Mums!


PRØV OGSÅ
TANDOORI CHICKEN
INDISK INSPIRERET SALAT
CHICKEN TIKKA MASALA
GLUTENFRI NAAN